Profile

Join date: May 19, 2022

About

Todistus siitä, että asianomainen elää, voidaan antaa esitetyn selvityksen perusteella esimerkiksi eläkkeen nostamista tai Suomessa pidettävää perunkirjoitusta varten. Henkilön, josta elossaolotodistus tulee tehtäväksi, on henkilökohtaisesti tultava edustustoon.


Suomi Iso-Britannia Elää Live


Suomi Iso-Britannia Elää Live


Suomi Iso-Britannia Elää Live


Suomen Lontoon-suurlähetystön lisäksi myös Suomen kunniakonsuli tai julkinen notaari (Notary Public) voi kirjoittaa elossaolotodistusta vastaavan todistuksen (Certificate of Life tai Affidavit certificate) englanniksi.


Todistusta varten henkilön on oltava henkilökohtaisesti paikalla sekä voitava luotettavasti osoittaa henkilöllisyytensä (passi tai henkilökortti). Todistus on maksullinen: Palveluhinnasto (avautuu uuteen ikkunaan).


Suomi elää turvallisuutensa kannalta epävarmoja aikoja. Suomen ja Ruotsin Nato-hakemukset ovat jo melkein sisässä, mutta jäsenyysprosessi kestää vielä kuukausia tai jopa vuoden.


Ennen Naton jäseneksi liittymistä Venäjä saattaa painostaa Suomea eri tavoin, myös sotilaallisesti. Asiantuntijat kutsuvatkin epävarmoja kuukausia niin sanotuksi harmaaksi ajaksi.


Suomen johto on pyrkinyt saamaan turvaa läntisiltä Nato-mailta jäsenhaun ajaksi. Tässä jutussa avaamme lyhyesti, mitä näistä turvalupauksista tiedetään.


Millaista turvaa Suomi on saamassa lännestä?

Suomi ei saa varsinaisia turvatakuita, mutta Britannia on luvannut julkisesti jopa sotilaallista apua Suomelle. Myös EU-maat ovat sitoutuneet apuun.


Tämänhetkisen käsityksen mukaan Suomi ja Ruotsi eivät ole saamassa laillisesti sitovia turvatakuita jäsenhakemuksen ajaksi.


Sen sijaan Britannian pääministeri Boris Johnson allekirjoitti molempien maiden kanssa keskiviikkona poliittisen turvallisuusjulistuksen, jossa Britannia sitoutuu antamaan apua hyökkäystilanteessa.


Lupaus on merkittävä, koska Britannia on yksi Naton voimakkaimmista jäsenmaista ja yksi kolmesta ydinasevaltiosta Yhdysvaltain ja Ranskan ohella.


Ruotsin ulkoministerin Ann Linden mukaan myös Yhdysvallat on sitoutunut turvaamaan Ruotsia vastaavalla tavalla.


Asiantuntijat arvioivat, että jos Yhdysvallat on luvannut Ruotsille turvaa, se on luvannut sitä todennäköisesti myös Suomelle.


Pääministeri Sanna Marinin (sd.) on kertonut (Ilta-Sanomat(siirryt toiseen palveluun)), että Suomi on keskustellut turvasta Yhdysvaltain ja Britannian lisäksi myös Ranskan ja Saksan kanssa. Näiltä ei ole kuulunut julkisia sitoumuksia.


Suomea ja Ruotsia turvaa lisäksi EU:n Lissabonin sopimus, jonka artikla 42.7 velvoittaa kaikkia jäsenmaita tukemaan hyökkäyksen kohteeksi joutunutta maata "kaikin käytettävissä olevin keinoin".


Mitä eroa on Naton turvatakuilla ja muilla turvallisuuslupauksilla?

Naton turvatakuut sitovat jäsenmaita laillisesti. Britannian ja mahdollisten muiden turvaa lupaavien maiden takuut ovat poliittisia julistuksia.


Naton perustamissopimuksen viidennen artiklan mukaan hyökkäys yhtä jäsenmaata vastaan on hyökkäys kaikkia jäsenmaita vastaan. Sopimus takaa Naton jäsenille laillisesti sitovat turvatakuut.


Naton jäsenmaat ovat siis sitoutuneet siihen, että ne puolustavat muita jäsenmaita omilla sotilaillaan ja tarvittaessa jopa ydinaseillaan.


Viidettä artiklaa ei ole koskaan sovellettu Nato-maahan hyökännyttä valtiota vastaan, ja periaatteessa jäsenmaat voivat itse päättää apunsa sisällöstä.


Käytännössä artiklan pelotevaikutus on kova. Nato menettäisi uskottavuutensa, jos jäsenmaat eivät tositilanteessa puolustaisi toisiaan.


Britannian ja Suomen allekirjoittama julistus on sen sijaan poliittinen sitoumus, mikä tekee siitä vähemmän sitovan. Apu voi julistuksen mukaan olla sotilaallista, mutta se ei sitä välttämättä ole.


EU:n avunantoartikla on sitova laillinen sopimus. Siinä ei kuitenkaan määritellä, millaista avun tulisi olla. Toisin kuin Natolla, EU:lla ei ole konkreettisia puolustussuunnitelmia jäsenmaidensa turvaksi.

[LIVE@STℝEAM]Suomi Iso-Britannia Elää Live Jääkiekon MM-kisat 2022 Live 20 May 2022

More actions